El certificat digital IDCAT és un certificat que ofereix, gratuïtament, el govern. L’ofereix en dos formats, el més pràctic del qual és el clauer usb (l’altre imagino que és en un fitxer de certificat).
Per a sol·licitar-lo només cal anat a idcat.cat i seguir els passos que es proposen. No és complicat, tot i que a mi em va allargar bastant el procés la part on hi intervenien els funcionaris administratius. Que hi farem.
Un cop ens entreguin el clauer, també ens donaran uns papers per signar (el certificat digital idcat ens identifica de manera igual de vàlida que el document d’identitat), i una contrasenya que aniria bé de no perdre fins que l’haguem canviat.
Per a què ens serveix una identitat digital? Doncs per a moltes coses. La primera, per poder accedir a l’administració digital de manera fàcil i immediata (seguretat social, oficina de treball, expedients acadèmics, etc). La segona, també ens permet signar els correus electrònics de tal manera que qui els rep sàpigui que només els hem pogut enviar nosaltres. La tercera, ens permet utilitzar un tipus d’encriptació molt segura, sempre i quan sàpiguem la clau pública de qui ha de rebre el correu o el fitxer. I la quarta, i aquesta malhauradament i gràcies a la desídia i poca voluntat democràtica dels nostres polítics és ciència ficció, ens serviria per a poder votar en eleccions o referèndums des de casa. Tot això i més és el que podem fer amb el certificat digital idcat.
El procés d’instal·lació ens ve explicat a dins mateix del clauer. En Windows és tal com expliquen, però en Mac les instruccions que ens donen no serveixen de gran cosa; en Linux ho desconec, però imagino que deu passar el mateix. Allò que deia el Pujol de la feina mal feta no té futur en el nostre país no acaba de ser del tot cert.
Però no patiu, els 7,5 milions de catalans i catalanes esteu de sort! A continuació us explico com instal·lar de manera senzilla l’IDCAT en un Mac.
El primer que hem de fer és instal·lar l’aplicació per a Windows que porta el clauer. Aquesta aplicació ens permetrà exportar el certificat en un format que Mac accepta. A més, també ens permet fer altres canvis al certificat, com la contrasenya d’identificació, que us recomano canviar i guardar ben guardada (amb la resta de documentació, per exemple), o bé exportar el certificat per a treballar amb l’IE, que no acaba de ser una gran idea.
Què necessitem? Doncs només 3 coses: un certificat digital IDCAT en un clauer usb, un Mac, i un Windows (sí, que hi farem…). Si no tenim un windows a mà, podem substituïr-lo per un windows instal·lat en una màquina virtual, com per exemple Virtual Box.
Per a exportar el certificat, obrim l’aplicació que ens instal·lat el clauer, i, a la 1a pestanya, cliquem el botó que tenim marcat amb la fletxa vermella a la Figura 1.
Això ens exportarà el certificat en un fitxer d’extensió P12, que el Mac ens acceptarà sense cap problema.
A on copiem el certificat? A un lloc segur. El clauer usb seria un bon lloc, no per segur, sinó perquè té una capacitat tan lamentable (50 Mb, el 95% ocupat), que no l’utilitzarem per a res que no sigui la funció de certificació digital. La qüestió és que a continuació l’haurem d’obrir des del sistema Mac. Vosaltres mateixos.
Un cop a Mac, posem l’usb o el que sigui on hem desat el fitxer de certificació, hi accedim amb el Finder, el Path Finder, o el que vosaltres vulgueu, i fem doble click al certificat digital idcat.
Se’ns obrirà l’aplicació Keychain Acces, i ens demanarà dues contrasenyes: la primera, la d’administració per a poder afegir un certificat nou, i la segon, la del nostre certificat, que potser haurem canviat anteriorment, per a poder obrir-lo.
Un cop tot estigui ben identificat, haurem de veure la següent pantalla amb el nostre certificat dins la categoria My Certificates. A partir d’aquí, ja el podem utilitzar tan en els navegadors com en el gestor de correu.
Si ens apareix un missatge en vermell de certificat invàlid on ens hauria de dir que el certificat és vàlid és degut a que ens falten les claus públiques de l’entitat emissora del certificat. Instal·lar aquestes claus és un pas del procés de sol·licitud, però si ho hem fet en un altre ordinador, les podem instal·lar des d’aquesta adreça: obtenció de les claus de l’entitat certificadora.