Panoràmiques esfèriques

·

Recuperem el Photoshop i la fotografia per a fer un tutorial sobre com fer panoràmiques esfèriques, el que també es coneix com a planetes (planets en anglès, igual de cursi). Aquesta tècnica permet agafar una panoràmica de 360 graus i doblegar-la de tal manera que ens queda una imatge circular.  El resultat és divertit i sorprenent, per això en podeu veure a tot arreu (jo no que no surto de casa).

A veure si aconseguim fer-ho nosaltres, que el primer resultat, com podeu veure a l’esquerra, no ha sigut massa exitós.

Què necessitem? Doncs una panoràmica de 360 graus i el Photoshop. Com obtenim la panoràmica de 360 graus? Si sou fotògrafs professionals o bons afeccionats, amb una ròtula. Si sou bons afeccionats amb pocs calers, o una mica pasotes, és tracta de fer fotos i anar girant, fins arribar a fer el tomb complert. Un trípode hi ajuda, sobretot si volem posar-nos a la foto.

Un cop ja tenim les fotos fetes, les posem al Photoshop i creem una panoràmica, de la manera que ja sabem. Si no teniu fotos, però no us podeu aguantar les ganes de fer el tutorial, aquí us en deixo unes quantes, amb panoràmica inclosa per als terriblement mandrosos:

Oooohhhh!!! No us puc posar les fotos que vaig fer jo, ja que no estan ben fetes, i el resultat final no és massa satisfactori (no us penseu pas que quedaré malament posant-lo, oh wait… ). Com que no em ve gens de gust anar a fer fotos ara mateix, he buscat pel google alguna panoràmica de 360 graus; així que podem treballar amb aquesta:

Panoràmica que farem anar

Au doncs, ja tenim la panoràmica de 360º (sí, he descobert una tecla nova!!!).

El següent pas és agafar la panoràmica de 360º i convertir-la en una imatge quadrada. Per fer-ho, tenim dues opcions: igualar pel costat horitzontal, amb la qual cosa reescalaram la vertical, cosa que pot comportar pèrdua de qualitat, a més d’obtenir una imatge amb la que només puguem treballar si tenim un supercomputador a la bodega (com? no teniu bodega?); l’altra opció és igualar pel costat vertical, reescalant a una mida més petita el costat horitzontal. En resum: Image -> Image size…, i feu el que us sembli, sempre i quan els dos valors siguin iguals (haureu de desmarcar la casella de mantenir la proporció, Constrain proportions), jo he deixat la foto a 5000 x 5000, no em pregunteu per què.

Un cop fet això, posem la imatge cap per avall (invertir-la, en podem dir), Image – > Image Rotation -> Flip Canvas Vertical. 

Quan ja la tenim girada, li apliquem l’efecte que ho farà TOT: Filter -> Distort -> Polar Coordinates, marcant l’opció Rectangular to Polar.

Ara ja només ens queda polir una mica la imatge: rotar el planeta per a que quedi com més ens agrada, tocar una mica els nivells, els colors, i arreglar la unió dels dos costats si no a quedat molt neta (amb l’eina clonació, per exemple), i finalment retallar-la, ja que les vores quedaran una mica psicodèliques. I ja està:

Resultat final
Resultat final

En el fons, el requisit perquè el resultat final quedi bé és que hi hagi molt cel a la fotografia, independentment que sigui panoràmica o no; una illa, per exemple, va molt bé. Com que a la Plana d’Urgell no tenim massa illes per fotografiar, aprofitaré una fotografia feta des de Lochleven Castle a una mansioneta que no recordo com es diu. No és una illa, és una península, però no ho digueu a ningú.

Tallarem la foto buscant aconseguir dues coses: deixar  l’horitzó pla, en el cas que en la foto no ho sigui, i buscar que el costat dret i l’esquerre coincideixi en colors.

Així doncs, seleccionem l’eina Crop, i fem una selecció que acabi o comenci a l’horitzó. En aquest cas, veurem que l’horitzó és gairebé pla, així que no farem res. Si no ho fos, situaríem el cursor lleugerament a fora d’alguna de les cantonades del requadre de selecció, i veuríem que el cursor canvia de forma i passa a ser un cursor de rotació; per tant, giraríem el requadre fins que veiéssim que coincideix amb la línia d’horitzó.

Un cop tenim la selecció paral·lela a l’horitzó, escollim el costat dret i esquerre per on tallarem. Si hi hagués arbres o edificis, procuraríem que fossin de la mateixa alçada. En el nostre cas, per arbres no serà, tot i que els del costat esquerre són bastant més alts que el dret. Retallem, i ja tenim la fotografia a punt per a seguir els passos anteriors.

El resultat, a falta de treballar una mica en la unió dels costats, és aquest:

Resultat final
Resultat final (ja ho havia dit això, no?)

Feu un comentari