Si algú em preguntés el nom d’un reputat fotògraf, seria incapaç de contestar-li. Ni tan sols recordo el nom d’aquell que té per a fills a dos bordegassos que es van vendre la seva obra a l’invasor. Però si em doneu una mica de temps, 30 minuts, o un parell de dies, tard o d’hora em vindrà al cap un nom: Dragan. I una tècnica: l’efecte Dragan.
De fet, és un cognom, o forma part d’un nom compost. La paraula que el precedeix, i que aquesta sí que ja no sóc capaç de recordar-la, és Andrzej.
Andrzej Dragan és polonès, una eminència en física, guanyador d’un munt de premis de composició musical, i fotògraf des del 2003, on també s’ha cansat de recollir guardons. En resum, això és el que hi diu a la seva pàgina web.
I jo de que conec a aquest noi (té la mateixa edat que jo, permeteu-me que li digui noi) ? Doncs fa uns anys, vaig fer cap a la seva web, i els seus retrats em van impactar tant, que encara recordo el seu nom (també hi influeix que de la manipulació se’n digui efecte Dragan). El tractament que els hi dona fa que quedin unes imatges molt crues, fins i tot dures, no aptes per a totes les sensibilitats, però d’una gran força visual, el que els angloparlants en dirien very dramatic. En aquella època freqüentava webs de fotografia, i hi havia una certa devoció per la seva obra, tanta que alguns van provar d’emular el seu procès. El qui més èxit va tenir va ser Joey Lawrence, un jove fotògraf autodidacta amb un gran domini del Photoshop. Va crear una acció, i la resta de mortals ens hem dedicat a utilitzar-la.

En resum, que si deixo d’enrollar-me, us explicaré com aplicar aquest fantàstic efecte Dragan a qualsevol fotografia que hagueu fet. Què necessitarem? Una foto (o una càmera de fotos en la seva absència), el Photoshop, i l’acció Draganizer. Els entesos diuen que la fotografia ha de complir certes característiques, com per exemple que no hi toqui la llum solar directament. La foto que he seleccionat no la compleix, i el resultat és igual de bo (com a mínim per a mi). De fet, la foto ni tan sols fa falta que sigui bona. També necessitareu una estoneta lliure, posem mitja horeta o una hora, tot i que el procès és bastant automàtic, una mica de pràctica millora molt el resultat final.
Per qui no heu treballat mai amb accions del Photoshop, no us preocupeu. Una acció és una seqüència automàtica i parametritzable de comandes. Per exemple, una acció podria ser:

- Canvia la mida d’una foto
- Passar-la a blanc i negre
- Desar-la
- Tancar-la.
Quan dic parametritzable em refereixo a que, seguint amb l’exemple anterior, podríem fer que a cada execució de l’acció ens demanés la mida nova de la imatge, i no que fos sempre la mateixa (que també pot ser).
A la dreta veiem la finestra dedicada a treballar amb les accions:
- Si encara no ho hem fet, descarreguem l’acció Draganizer: clica’m.
- Si no visualitzem aquesta finestra en el Photoshop, anem a Window -> Actions, i ens apareixerà.
- Per carregar l’acció, cliquem al botó dins del requadre vermell, i en el menú que se’ns desplegarà seleccionem l’opció Load Actions…
Ara ja només ens cal seleccionar la foto que volem tractar, i arremangar-nos una mica per a aconseguir l’efecte Dragan. Jo he triat aquesta, on, com podeu veure, el sol il·lumina mitja cara del subjecte:
- Foto a aplicar-hi l’efecte Dragan
Per a aplicar-li el tractament, un cop tinguem la foto oberta, només ens cal anar a la finestra d’accions, seleccionar l’acció Draganizer (for Large…), i apretar al botonet de play que podem veure al peu de la finestra d’accions.
I si és tan fàcil com clicar play, per què ens hem d’arremangar?, pregunta el del fons.
Doncs perquè tant tant fàcil no és. Hi ha alguna cosa que s’ha de fer manualment, seguin les instruccions que la mateixa acció va donant.
- El primer és aplicar una màscara d’enfocament, com més gra tingui la imatge millor. En el meu cas, he posat una Amount del 223%, deixant el Radius a 2 i el Threshold a 3.
- El següent pas manual consisteix en remarcar les zones que volem il·luminar de la fotografia en una capa de màscara, amb un pinzell al 13% d’Opacity i el 70% de Flow (que ningú s’espanti, l’acció ens informa de totes les dades necessàries, i fins i tot ens deixa el color ja seleccionat); la mida del pinzell ha de ser la justa per remarcar les zones que us interessen. Jo he remarcat les zones més il·luminades de la cara.
- El tercer pas és ajustar el Brightness / Contrast d’una capa. La recomanació és ajustar només el contrast, augmentant-lo, per a mantenir la imatge fosca. En el meu cas, en la segon prova, que és el resultat final que us mostro, ho vaig ajustar de tal manera que pugués veure l’ull que queda al costat fosc (de la força).
- Després, s’han de remarcar els ulls, de manera semblant a com anteriorment s’han remarcat les zones que volem resaltar. Jo he augmentar la Opacity del pinzell fins al 60%, fent-ho fins al 100% em quedava una imatge molt molt interessant.
- Un cop fet això, s’enfosqueixen les vores de la fotografia, també amb un pinzell (aquest pas es pot fer perfectament al final si domineu una mica el Photoshop).
- Ara toca escollir la quantitat de Gaussian Blur; com més alt el valor, millor, la imatge ha d’aparèixer que sembli pintada, per donar-li un toc grunge.
- El següent pas és ajustar l’opcitat de la capa on hi ha la imatge grunge, i també el Brightness / Contrast de la mateixa capa. En aquest pas no he canviat res.
- Aquí deixa l’opció de repassar els ulls, en el meu cas no ho he fet.
- I finalment, ens trobem amb dues capes, una per ajustar el color i la saturació, i una altra per ajustar colors selectivament. En aquest exemple, a la primera capa he baixat la saturació dels vermells, per la samarreta, i a la Selective Color, al color vermell li he reduït la quantitat de magenta, per empalidir la cara.
And finally, the result of efecte Dragan:
Podeu clicar la imatge per veure-la en gran i apreciar més clarament els detalls.
Apa doncs, a draganitzar-ho tot!!
m’agrada kala, m’agrada!
S’haurà de provar!
Felicitats!
Doncs ja saps que fer quan tinguis una estoneta lliure!